HRVAŠKI ČASNIK: Cerar bi rad spor o meji s Hrvaško rešil pred volitvami

Slovenija

Slovenski premier Miro Cerar si želi urediti spor o meji s Hrvaško do pomladi 2018, da bi se izognil možnosti, da bo ta problem osrednja tema v kampanji pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo verjetno junija, danes piše hrvaški časnik Večernji list. Izpostavlja, da Cerar ne zavrača predloga o dvostranskem dogovoru, ki bi vseboval arbitražno sodbo.

Glede na to, da državi glede uresničitve arbitražne sodbe trdno vztrajata na nasprotnih bregovih, gre razmišljanje v smeri rešitve, ki bi zadovoljila obe strani. "Salomonska rešitev, ki ji po nekaterih navedbah iz Ljubljane premier Cerar ni nenaklonjen, gre v smeri, da se dogovor oblikuje kot dvostranski sporazum, v katerega bo vključena arbitražna sodba," piše zagrebški časnik.

Piše, da je predlog v javnosti predstavila predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin, ki je bila svetovalka za arbitražo v času vlade Boruta Pahorja.

Kot dodaja, je Sancinova omenila tudi možnost pogajanj in dogovorov o nekaterih spremembah arbitražne sodbe, ko gre za kopensko mejo, pri čemer bi lahko upoštevali življenjske potrebe prebivalstva. O morski meji ni govorila, še poroča časnik.

Izpostavlja, da iz hrvaške vlade niso dobili odgovora na vprašanje o predlogih iz Slovenije, je pa hrvaški premier Andrej Plenković prejšnji teden izrazil pričakovanje, da se bosta s Cerarjem na Hrvaškem srečala do konca leta. Ob tem je dejal, da rešitev vidi v dvostranskih dogovorih. Če dogovora ne bo, pa bi v Zagrebu sprejeli pomoč Evropske komisije.

Časnik poudarja, da bo glavna opozicija kakršnemu koli dvostranskem dogovoru slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki vztraja, da mora Hrvaška brezpogojno sprejeti arbitražno sodbo ter "na arbitraži že dolgo nabira politične točke". Zaenkrat se je brez težav uprl kritikam, da je arbitražna sodba resnično precej slaba za Slovenijo, ki ni dobila teritorialne povezave z odprtim morjem, kot je obljubljal Erjavec.

Erjavčeva stališča močno obremenjujejo delovanje Cerarja, ker je DeSUS ključna stranka za stabilnost vladne koalicije. O tem, v kakšni meri bodo uspeli vzpostaviti nadzor nad Erjavcem, bo odvisen tudi uspeh katere koli smiselne pobude, sklene časnik.

Miklavž |  05 .12. 2017 ob  20: 44
bi moral prinest eno veliko šibo za tegale cmerkota. Ta pridnim otrokom pa lepa darila!!...
spodnjemu pametnjakoviću : |  05 .12. 2017 ob  20: 28
kdo je tukaj bolan v glavi in kdo ne, bi se verjetno dalo še precej diskutirati... ... ampak vrnimo se "ad rem": US RS nima nobene neposredne zveze, ima pa posredno, ker je Janši omogočilo, da je prišel ven iz zapora. Praljak pa ni prišel ven iz zapora ampak je popil strup. Kakor za Praljaka ni bilo neizpodbitnih dokazov, da je vojni zločinec, tako tudi za Janšo ni bilo neposrednih dokazov, da je kradel denar. In ker je bil takšen pač "skupni imenovalec" v krivosodju - da sodniki niti za Praljaka in niti za Janšo niso imeli neizpodbitnih dokazov: da bi lahko prvega obsodili za vojnega zločinca in drugega za "vojaškega" kradljivca, je bilo za povprečnega gledalca z ozirom na dejstvo, da Ivan Janša na Twitter-yu tvita že o vsaki banalnosti, ki se tiče vojaških ali pa tudi nevojaških zadev, tvitnil kaj tudi o tej zadevi ... pa ni; glede Miroslava Cerarja mlajšega pa podobno: tvita že o vsaki pasji ali cerkveni procesiji na tem svetu in z ozirom na dejstvo, da je profesor pravne morale in etike je res čudno, da do danes ni tvitnil še ničesar glede NEETIČNEGA ( !!! ) postopanja tistega sodnika v Haagu, ki je kar nekaj časa ( definitivno mnogo preveč časa za vsakega normalnega gledalca tistega nerezanega in necenzuriranega video posnetka !!... ) neprizadeto ignoriral dejstvo, da je človek na njegovem sodišču ( in to ne glede na dejstvo ali je bil v resnici zločinec ali pa ni bil zločinec ) vpričo njega izpil strup; še enkrat : sodnik je najprej Praljaka začudeno pogledal, ko je ta izpil strup, potem pa obrnil glavo stran, v računalnik in nadaljeval razpravo z Petkovićem; in, če je bilo to za profesorja pravne morale in etike iz RS ( in kar smo seveda imeli možnost videti tudi mi vsi državljani iz RS !!... ) normalno, potem obema - i tebi, pametnjakoviću, i njemu : LAKU NOĆ !...
Ma |  05 .12. 2017 ob  17: 56
-1
kaj niso Janšo izpustili iz zapora zato ker je bil nedolžen?.. Zakaj bi potem on zdaj moral kaj tvitati o Praljaku?
Kaj |  05 .12. 2017 ob  14: 12
ni Ustavno sodišče RS oprostilo Ivana Janše in je zato prenehal biti zapornik ? Ups, oprostite, potem sem se pa res zmotil, saj ga mogoče nihče ni diskulpiral ? ha ha ha ha ha ha ha ....................................
@ profesor pravne etike in morale, ha ha ha ha ha ... | danes ob 13:34  |  05 .12. 2017 ob  14: 01
-1
Tudi s tabo ni nekaj vredu ali si ti avtor vseh teh komentarjev med Praljakom, Janšo, Ustavnim sodiščem in Cerarjem? Moten do konca!
@ hmmm | danes ob 13:44  |  05 .12. 2017 ob  13: 58
-1
Praljak, JJ, Ustavno sodišče in Miro Cerar?, Kakšna povezava in veza je med vsemi naštetimi? In kja se ima predsednik vlade za oglašat v zvezi z Ustavnim sodiščem? A nima Ustavno sodišče svojega predsednika? Ma ti si res zbolel ali kaj, te dajejo nore krave ali kaj?
@ pravnik Miro Cerar mlajši- | danes ob 12:19  |  05 .12. 2017 ob  13: 56
-1
ti moraš bit pa hudo hudo bolan ali pa moten, ko pišeš takšne neumnosti. Kaj pa ima SLO v zvezi z sojenjem zločencem v Hagu in z obsojencem Pralajkom, ki ni državljan SLO in je povsej verjetnosti tako državljan HR kot BiH! Ti je kompas totalno odpovedal?
hmmm |  05 .12. 2017 ob  13: 44
hočemo reči, da je zdaj Miro Cerar tiho v zvezi s Praljakom zaradi sodnega primera na ustavnem sodišču Janeza Janše v Sloveniji? zanimivo!!...
profesor pravne etike in morale, ha ha ha ha ha ... |  05 .12. 2017 ob  13: 34
mogoče res nima nobene zveze s Hrvati - moral pa bi imeti z vsemi Velikimi svinjarijami, ki jih počnejo sodniki ( tako tudi s tisto, ki jo je realiziral tisti sodnik v Haagu - to pa zato, ker so tisto pravniško "moralo in etiko" imeli možnost videti tudi vsi državljani RS !... ; se pravi - če ne komentira ničesar glede tiste Velike svinjarije tistega sodnika v Haagu, potem je jasno, zakaj ne komentira še večjih svinjarij ( večjih z ozirom na to, da bi morale biti kaznive po definiciji njegove lastne matere državne tožilke !!... ) sodnikov Vrhovnega sodišča iz Republike Slovenije ( TELEGRAMI NA GREGORČIČEVO 20, in tako dalje ... ) ...

hočem reči : predsednik vlade RS po Twitter-yu spravlja v širni svet vsakovrstne komentarje - od najbolj banalnih, idiotskih in brezpredmetnih pa vse do takšnih ki, resnici na ljubo, imajo včasih tudi "nekaj soli" !... ; kako torej, ZAKAJ, pa zdaj v zvezi s tisto Veliko svinjarijo, ki jo je pokonzumiral tisti sodnik v Haagu, ničesar ne tvitne ?

... pa ne samo on - tako recimo tudi Janša ( ki se čuti biti primoran na Twitterju komentirati vsako vaško procesijo ... tako iz znotraj države RS, kakor tudi izven državnih meja ! ... zakaj je pa zdaj v zvezi s to Haaško "epizodo" tako TIHO ? ( kajti, če se spomnimo : tudi njega so obtožili, da "JE VEDEL ALI PA BI Z OZIROM NA NJEGOV POLOŽAJ IN FUNKCIJO MORAL VEDETI" ... in so ga na koncu na sodišču oprostili; Praljka pa, so torej po enaki logiki ( da bi moral vedeti za vojne zločine ) - obsodili ; jaz sicer ne vem, ali je tako eden kakor drugi vedel in bi zato moral biti obsojen ali ne - vendar pa : niti pri enem niti pri drugem niso imeli nikakršnih dokazov, da bi vedela ... le, da so Praljka v zvezi s konkretnimi zločini obsodili, Janšo pa, v zvezi s Patrijo oprostili; ZAKAJ je potemtakem zdaj Janša ( na Twitterju, itd. ) v zvezi s tem TIHO ? Mogoče zato, da ne bi kdo "povezoval", da v obeh primerih ni bilo nobenih neizpodbitnih dokazov ?...

ergo : precej zanimivo, kako in zakaj sta Miro Cerar mlajši in Ivan Janez Janša na Twitter-yu v zvezi s temi sodniškimi *** v Haagu glede Praljka tako ... strahopetno (?), poniglavo (?),preračunljivo (?) TIHO

bosta zato, ker smo ju zdaj nekateri državljani zelo adekvatno "dešifrirali" in razkrinkali zaprla svoja računa na Twitter-yu ali pa ne ? sapienti sat ! ... ...
profesor morale in etike ... |  05 .12. 2017 ob  13: 02
ha ha ha ha ha.
1