KAZEN EVROPSKEGA SODIŠČA TIK PRED ZDAJCI: Kaj bo z obravnavo referenduma o drugem tiru?

Slovenija

Evropsko sodišče je danes odločilo, da so slovenska sodišča, od upravnega do vrhovnega, kršila pravico do poštenega sojenja Mirovnemu inštitutu, poroča Večer. Senat sodnikov v Strasbourghu je soglasno odločil, da slovenska sodišča niso spoštovala 6. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, s tem pa je bila kršena pravica do poštenega sojenja. V sredo bo na vrhovnem sodišču obravnava v zvezi z referendumom o drugem tiru.

Za lažje razumevanje, šolsko ministrstvo je leta 2003 in 2007 izbralo drugega koncesionarja za opravljanje raziskav, zato je šel Mirovni inštitut v tožbo. Upravno sodišče je ponovilo argumente ministrstva, ni pa izvedlo javne obravnave niti ni omogočilo zaslišanja prič, ki jih je predlagal Mirovni inštitut. Slednji se je pritožil na vrhovno in ustavno sodišče, a je bil zavrnjen.

Evropsko sodišče za človekove pravice je presojalo, ali takšna procedura slovenskega upravnega sodišča omogoča pošteno sojenje. Danes je odločilo, da pravica do javne obravnave vsebuje pravico do ustne obravnave. Evropsko sodišče je ob tem izpostavilo, da so takšna pravila znana že najmanj 16 let, saj jih je leta 2002 zapisalo v dveh odločbah, piše Večer.

Kot je za Večer komentiral ustavni pravnik Jurij Toplak, je ustavno sodišče v preteklosti nekajkrat poudarilo, da bi upravno sodišče moralo izvajati ustne obravnave, a sta upravno in vrhovno sodišče pozive ignorirala. Pravice so bile tako kršene stotinam, če ne tisočim, in na stotine postopkov, ki so trenutno pred vrhovnim in ustavnim sodiščem, se bo moralo ponoviti, opozarja Toplak.

V sredo bo na vrhovnem sodišču obravnava v sporu med Vilijem Kovačičem in vlado v zvezi z referendumom o drugem tiru. Sodnik poročevalec Erik Kerševan je zavrnil vse Kovačičeve predloge glede zaslišanja njegovih prič, bo pa s pričami nastopila pred sodiščem vladna stran. Bo vrhovno sodišče kršilo evropsko konvencijo, ker ne dovoli zaslišanja Kovačičevih prič?

Deli novico:

Black-Wonderful life |  13 .03. 2018 ob  14: 45
Jutri bo spet smeha. za se jokat. Splošna stavka. Ponovno šola. Naj si jih dobro ogledajo šolski otroci. Samo 2 sta: povišat plače, penzije ali znižat cene. Ni jim težko se odločit. Bo treba it h vedežavcu.
Morto di fame s 350 euri penzije |  13 .03. 2018 ob  14: 36
-2
Imajo v Ljubljani denarja, da nimamo pojma. Glede na koliko denarja je, "delajo vse te plane. Palestina, niti država ni, in že bi jim dali denar, ker nas ljubljana tako sovraži, Primorce, da nimamo pojma. Samo glejmo jih še naprej po TV-ju. Kdo jih vabi dol? Popovič? Kolenc? Strmčnik, Bossman? Katera je ta budala, ki ima z vdnimi norci posla. Kaj so vsi ti naredili kaj za ljudi kot Drnovšek? Kaj? Kdaj? Zakaj bi? Iluzija je boljša.
en iz raje |  13 .03. 2018 ob  13: 56
Slovensko sodstvo je verjetno najboljše na svetu.
Tako bo dokler se ne zamenja narod, ki bo sposoben zdrave presoje na volitvah.
Kakršen narod, takšna oblast !
@nn |  13 .03. 2018 ob  13: 26
kako se te stvari streže vedo dobro na verdijevi.
nn |  13 .03. 2018 ob  13: 07
Glede 2.tira pa je imel Vili izgleda kar prav. Že za to znamenito maketo se je pokazalo, kako se bo trošil davkoplačevalski denar. 130 jurjev je bil dober biznis za nekoga.
Tukaj |  13 .03. 2018 ob  13: 06
se sploh ne gre za drugi tir,ampak kdo bo bolj napolnil žepe.
@jurij |  13 .03. 2018 ob  13: 05
MI se obilno financira tudi s Sorosovim denarjem.
jurij |  13 .03. 2018 ob  12: 32
Mirovni inštitut je v zasebni lasti , ki pa očitno živi samo od državnega denarja. Ker pa so jim zaprli pipico po kateri je pritekal denar za nedelo so kar naenkrat revčki in so jim kršene človekove pravice!!! Takim mrhovinarjem bi za vedno prepovedal delati za državo.
Čarli |  13 .03. 2018 ob  12: 25
Včasih so mladinske delovne brigade skoraj zastojn zgradile take zadeve,danes pa še z denarjem se neda.