KMALU PONOVNO NEVARNOST DEBELE TOČE: Je krivo pretoplo morje?

Vreme

Neurje s točo v velikosti tenis žogic je v petek na jugovzhodu države za seboj pustilo grozljive posledice. A kot opozarjajo vremenoslovci, se lahko kaj kmalu ponovi – sploh ob tako toplem morju. Najnevarnejše bo v torek zvečer in v sredo.

Nad jugozahodno Evropo se je spet spustila globoka dolina s hladnejšim zrakom, ki bo potovala proti vzhodu in nas dosegla sredi tedna. Pred njo bo proti nam iz Afrike pritekal precej toplejši zrak, tako bomo vsak dan dosegali tridesetice, napoveduje vremenski portal Ciklon. Najbolj vroče bo na vzhodu Slovenije in na Goriškem, kjer bodo temperature dosegle tja do 33 °C.

Po zelo dolgem času pa se kaže azorski anticiklon, ki prinaša stabilno in ne prevroče vreme po 18. juniju.

Kakšni pogoji ustvarijo debelo točo?

Temperatura morja dosegla že 26 °C, kar je približno pet stopinj nad dolgoletnim povprečjem za začetek junija. In kadar je morje tako toplo, vedno obstaja nevarnost za močnejše nevihte in debelejšo točo, piše Ciklon. Kot še opozarja, največja nevarnost grozi v torek zvečer in v sredo.

Agencija RS za okolje pa dodaja, da mora biti za tako debelo točo, kot je padala v petek v Črnomlju, v nevihti prisoten močan vzgornik (veter vertikalne smeri navzgor), saj na zrno toče deluje sila težnosti, ki vleče zrno proti tlom. Zrno toče se najhitreje debeli, če je sila vzgornika približno enaka sili težnosti. V tem primeru zrno toče skorajda miruje v oblaku, obenem pa se v njo z veliko hitrostjo zaletavajo podhlajene kapljice in ostala drobnejša zrna toče, ki se sprimejo v večje zrno.

Zaradi kvadratnega zakona upora je hitrost toče povezana z njeno maso in obliko. Debelejša, kot je toča, hitreje pada. Končna hitrost 8 cm debele toče, ki je padala v Črnomlju in okolici, je približno 150 km/h.

Pomembna je tudi količine vode v oblaku. Bolj vodnati oblaki lahko nosijo večja zrna toče. V močnih nevihtah je vzgornik običajno ločen od vzdolnika (veter vertikalne smeri navzdol), zato lahko zrno toče večkrat zakroži po oblaku, dokler ni dovolj debelo, da pade proti tlom. Pri takšnih zrnih lahko najdemo izrazite kolobarje, ki so posledica potovanja toče navzdol in navzgor.

Še vedno pa je veliko neznank, zakaj pri nekaterih nevihtah nastane debela toča. Gre za procese, ki se dogajajo visoko v oblaku, in jih je težko opazovati in meriti, so še zapisali na Arsu.

V prihodnjih dneh igra sonca in dežja

Danes zvečer in ponoči bo precej jasno, proti jutru pa lahko, predvsem ponekod v zahodni Sloveniji, nastane kakšna ploha ali nevihta. Jutri bo precej sončno. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31, na severozahodu okoli 25 °C.

V sredo se nam obeta spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo verjetnejše sredi dneva, popoldne in zvečer. V četrtek bo sprva oblačno, dež po zjutraj ali zgodaj dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan se bo oblačnost trgala, v notranjosti Slovenije bo možna še kakšna ploha. Še nekoliko hladneje bo, piše na spletni strani agencije za okolje.

Deli novico:

hudaura |  12 .06. 2018 ob  13: 44
zanimivo, vedno, ko ima NATO vaje v Sloveniji, imamo tudi ekstremno uničujoče vreme...
benji |  12 .06. 2018 ob  08: 33
Resnica boli, pa še zanimiva ni!
Satir |  12 .06. 2018 ob  07: 34
aha, vrabcem je jasno. lepo.
Polde |  11 .06. 2018 ob  17: 41
Lepo in diplomatsko povedano sciavo!!!
sciavo |  11 .06. 2018 ob  17: 08
Že vrabci na strehah čivkajo, da je kriv vremenski inženiring in zapraševanje z srebrovim jodidom in ostalimi kemikalijami, vi pa o toplem morju....natočite ljudem čistega vina(vode) in enkrat povejte kar je res....