KOLIKO JE VREDNA ZMAGA NA SP V RUSIJI? Milijoni, od katerih se ti zvrti

Šport

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo svetovnega prvaka na letošnjem SP v Rusiji nagradila tudi z 38 milijoni dolarjev denarne nagrade. Zmagovalec finala, ki bo 15. julija na moskovskem stadionu Lužniki, bo tako prejel tri milijone dolarjev več kot Nemčija ob zmagi na zadnjem SP leta 2014 v Braziliji.

V resnici bo zmagovalec bogatejši še za dodaten poldrugi milijon dolarjev, kolikor jih bo Fifa namenila vsaki ekipi, ki se je uvrstila na SP, za priprave.

Skupaj bo Fifa nagradam namenila 657 milijonov dolarjev in s tem bistveno več kot pred štirimi leti, ko je nagradni sklad znašal 476 milijonov. Največji delež zvišanja pa gre na račun klubov, ki bodo dobili nadomestilo za igralce, ki igrajo na SP. Pred štirimi leti so si klubi razdelili 70 milijonov dolarjev, letos pa si jih bodo kar 209, kar je skoraj trikratnik prejšnjega zneska.

Sicer pa bodo vse ekipe samo za nastop na SP prejele po osem milijonov dolarjev, skupaj s sredstvi za pripravo na SP pa 9,5. Uvrstitev v osmino finala je vredna 12 milijonov ameriških zelencev, četrtfinale 16, četrto mesto je vredno 22 milijonov, tretje 24, udeležba v finalu 28 in zmaga 38.

Deli novico: