VAM LASJE IZPADAJO KOT ZA ŠALO? V tem obdobju leta je to običajno, vzrok pa precej skrivnosten

Zdravje

Če vam na prehodu iz poletja v jesen izpadajo lasje pogosteje kot običajno, je panika odveč. Na izpadanje las sicer lahko vpliva staranje, vendar to še zdaleč ni edini razlog za to. 'Besedo' pri tem imajo namreč tudi letni časi.

Nova študija, v kateri so raziskovalci s pomočjo orodja Google Trends prečesali navade spletnih uporabnikov, je pokazala, da je iskanje ključnih besed, povezanih z izgubo las, na vrhuncu v poletnih in jesenskih mesecih. Izkazalo se je, da je iskanje omenjenih ključnih besed ob enakem času na vrhuncu v kar osmih različnih državah po svetu.

Dejstvo pa je, da omenjena študija ne more razložiti, zakaj se izguba las poveča ravno v teh dveh letnih časih. Ena od hipotez je, da se pozno poleti in jeseni, ko se dnevi krajšajo in temperature nižajo, zmanjša biološka potreba po zaščiti lasišča pred sončnimi opeklinami, posledično pa se poveča izguba las.

Če to drži, ali je za izpadanje las v poletno-jesenskem obdobju morda krivo kaj drugega, bodo z gotovostjo lahko potrdile šele bodoče raziskave.

Deli novico: