KULINARIČNI OSKARJI: Med najboljšimi restavracijami na svetu tudi primorska

Slovenija

Sodobna newyorška restavracija Eleven Madison Park je danes v Melbournu prejela naziv najboljše restavracije 2017, ki ga podeljuje revija Restaurant. Italijanska Osteria Francescana je zasedla drugo mesto. Slovenska Hiša Franko, ki jo vodi najboljša kuharska mojstrica na svetu Ana Roš, se je uvrstila na 69. mesto.

Konec prejšnjega tedna so sicer že objavili delni seznam 100 najboljših restavracij, šele danes pa razkrili imena 50 najboljših.

Eleven Madison Park je prva ameriška restavracija, ki se je zavihtela na vrh lestvice od leta 2004. Na tretje mesto se je uvrstila španska El Celler de Can Roca v Gironi.

Prestižna nagrada "The World's 50 Best", ki jo od leta 2002 podeljuje revija Restaurant, velja za neke vrste kulinaričnega oskarja. Žirijo sestavlja več kot 1000 kuharjev, kulinaričnih kritikov in poznavalci kulinarike. Pogosto se zgodi, da so dan po razkritju lestvice bolje uvrščene restavracije zapolnjene po nekaj mesecev ali celo leto vnaprej.

Slovenska restavracija se je na seznam uvrstila drugič v zgodovini podeljevanja nagrade. Tokratno mesto na lestvici si je zaslužila Hiša Franko, ki jo Roševa vodi s svojim soprogom Valterjem Kramarjem. Na omenjeni seznam se je pred Hišo Franko leta 2010 uvrstila samo še ljubljanska restavracija JB Janeza Bratovža, ki je dosegla 89. mesto.

Revija je sicer Roševo že januarja okronala za najboljšo kuharsko mojstrico. Na tem položaju je nasledila Dominique Crenn iz restavracije Ateliera Crenn v San Franciscu.

Deli novico:

na žalost |  07 .04. 2017 ob  11: 39
filmski oskarji me nikoli ne navdušijo, enako je s temi kulinaričnimi....lepo za videt na krožniku, bolj švoh za v usta
ma daj |  07 .04. 2017 ob  11: 37
v teh nobel restavracijah je vse super samo za pogledat, za jest pa bolj malo, moraš bit že sit in jih potem obiskat...če si lačen, bolje, da jih zaobideš in greš v eno domačo simpl gostilno, da se konkretno naješ
Lakota |  06 .04. 2017 ob  09: 33
Sem bil v Kozini in mi ni bilo všeč. Pri Dorotu pa zelo, se za čevape potrudijo in tudi, ko grem v kakšne duge restavracije ne jem mesa, samo pri Dorotu. Glede količine pa ni nujno, da boš jedel slabo. Dobra je Gostilna Ančka iz Šenčurja, velike porcije in zelo zelo okusno. Vedno si naročim sesekljan zrezek z drobnjakovimi štruklji, juha gobova odlična, za sladico pa kostanjeve štruklje. Kostanjeve štruklje lahko jesta tudi dva. Potico pa za sabo domov. Ponudba draga, vendar okusno in porcije zelo konkretne. Plačati mi ni problem, vendar za to pričakujem, dobre okuse, z občutkom kuhano in porcija temu primerna.
Gringo |  06 .04. 2017 ob  08: 53
Kozina ja, tam sta 2 restavraciji, ki sta dobri samo za se napolnit za srat. Nič drugega. Dejte začet jest kvalitetno hrano, ne gledat samo na količino. Največje razočaranje pa je Porkys.
satir |  06 .04. 2017 ob  08: 34
Če maš rad velike porcije za obilo merde naredit, potem je pravi kraj za čevape kozina, tam dobiš duplo količino kot pri dorotu, pa še ceneje. maš kamburger s 75 dek, beri tričetrt kile težko pleskavico v lepinji velikosti hlebca kruha. če to požreš moraš vzet dopust za srat.
Ma,najboljša |  06 .04. 2017 ob  08: 34
kuharica na svetu je na 1. mestu in ne na 69.mestu!
Lakota na kvadrat |  05 .04. 2017 ob  23: 02
Se mi zdi, da ti bo krulilo še več, ko prideš od tam....Edino denarnica bo konkretno lažja... hodi raje k dorotu u izlo na čevape...
Lakota |  05 .04. 2017 ob  21: 48
Čestitke. Ja to je pa za probat. Ma kar zakrulilo mi je po trebuhu. Meni so bolj všeč velike porcije. A je kdo že tam jedel, izkušnje, okusi, porcije?